MGYOSZ Cafe az aktív idősödésről
2021.március 17.
Másodszor tartotta meg Cafe rendezvényét online térben az MGYOSZ. Ezúttal az aktív idősödésről, a generációs különbségekről volt szó.

Az AKTÍV IDŐSÖDÉS – GENERÁCIÓS KÜLÖNBSÉGEKBŐL ADÓDÓ KIHÍVÁSOK KEZELÉSE A MUNKAERŐPIACON - ez volt a témája a 2. MGYOSZ Cafe rendezvénynek március 17-én. A program, s a kapcsolódó vita ezúttal is online zajlott, hiszen a Covid-járvány harmadik hullámában esély sincs a személyes találkozókra. Ám az élet nem áll meg, így az MGYOSZ programjai is az online térben várják az érdeklődőket. Legközelebb április 21-én, amikor Joe Biden amerikai elnök első 100 napjáról esik szó.

Márciusban az egyik legizgalmasabb munkaügyi problémáról szóltak az előadások: a generációk együttműködéséről, az aktív idősödés lehetőségeiről. A nyugdíjkorhatár kitolódásával már az is előfordul, hogy négy generáció dolgozik egy munkahelyen: a baby boom generációból néhányan még jelen vannak, az X és Y generáció adja a munkatársak többségét, de a Z generáció tagjai is egyre nagyobb számban munkába álltak. Ennyi különböző korosztálynak nem lehet könnyű egyenlő esélyt, perspektívát biztosítani.

Az MGYOSZ Cafe 2. három előadója különböző aspektusokból járta körül e témát. BOGÓNÉ Dr. JEHODA ROZÁLIA, a KOPINT-TÁRKI szakértője az MGYOSZ és a KOPINT-TÁRKI együttműködésében megvalósított kutatás vezetője a 2019 októbere és 2020 áprilisa között végzett online felmérés főbb megállapításait ismertette. A felmérés, majd az ebből készülő tanulmány AGEGAP Európai Uniós program keretében készült. Dr. HUNGLER SÁRA, az ELTE-ÁJK Munkajogi- és Szociális Jogi Tanszékének adjunktusa azt ismertette, miként sikerül az korosztályok közötti különbségeket áthidalni az Európai Unióban az egyenlő bánásmód jegyében Dr. ROLEK FERENC, az MGYOSZ alelnöke pedig e két előadásra is reflektálva a saját tapasztalatairól, vagyis a gyakorlati problémákról beszélt.

Adatkezelési tájékoztató