Aktuális hírek, információk

Legfrissebb információk a járványhelyzetről
A Járványmatematikai projekt Epidemiológiai alprojekt munkatársai legfrissebb, epidemiológiai helyzetértékelését a mellékelt prezentációban találják.
2020. szeptember 30. Tovább »

Vállalati Fehér Könyv
Gyakorlati útmutató a vállalati pandémiás terv elkészítéséhez és végrehajtásához
Az új, online elérhető kiadvánnyal az Innovációs és Technológiai Minisztérium a járvány terjedésének megelőzésében, a kockázatok csökkentésében segíti a hazai vállalkozásokat. A Vállalati Fehér Könyv tudományos-szakmai megalapozottsággal, nemzetközi esettanulmányokat ismertetve tesz gyakorlati védekezési, munkaszervezési javaslatokat az őszi-téli időszakra. Alapvető célja, hogy a folyamatos és biztonságos működés fenntartása érdekében praktikus segítséget nyújtson a nem egészségügyi ellátást nyújtó vállalkozások, szervezetek számára a következő járványhullámra való felkészülésben.

A kiadvány elérhető a kormany.hu oldalon, valamint a www.vali.ifka.hu linken a Hírek pontban / Vállalati Fehér Könyv csempe alatt.
2020. szeptember 8. Tovább »

European Agency for Safety and Health at Work - Covid-19: Visszatérés a munkahelyre
A munkahelyek átalakítása és a munkavállalók védelme
E nem kötelező erejű iránymutatások célja, hogy segítséget nyújtsanak a munkáltatók és a munkavállalók biztonságának és egészségének megőrzésében egy olyan munkakörnyezetben, amely jelentősen megváltozott a Covid-19 világjárvány miatt.
2020. április Tovább »

Az MGYOSZ tag- és partnerszervezeteinek javaslatai a COVID-19 helyzet kezelésére
A COVID-19 járvány európai belobbanásakor egyértelművé vált, hogy a kialakult helyzet jelentős gazdasági válságot fog okozni a magyar nemzetgazdaságnak. Az MGYOSZ átérezve a COVID-19 járvány okozta gazdasági helyzet súlyosságát, a kormányzat számára benyújtandó átfogó javaslatcsomag kidolgozásába kezdett, ezzel párhuzamosan azonban tagszervezetei, tagvállalatai, illetve partnerszervezetei önállóan is megfogalmazták a járványhelyzet kezelésével kapcsolatos igényeiket. A tagszövetségek és partnerszervezetek alábbiakban összefoglalt javaslatai a kormánnyal folyó tárgyalások kezdetén születtek, melyeket az MGYOSZ felhasznált javaslatcsomagjai összeállításánál, ezért ezúton is köszönet illeti az ágazati tagszövetségeinket munkájukért.
2020. március Tovább »

Bútorszövetség: Javaslat a KKV-k helyzetének megoldására-levél
Dr. Dikker Tibor tagtársunk levelét, mely összefoglalja a faipari KKV-k súlyos helyzetét, segítségkérését és javaslatait március 24-én megküldtük az illetékes döntéshozóknak. Ezen véleményt és javaslatokat a Bútorszövetség magáénak érzi.
2020. március 24. Tovább »

IOE - ITUC: Joint Statement on COVID-19
COVID-19 is threatening the health and the livelihoods of workers and employers globally. It is not a local but a worldwide challenge, requiring a global response. Urgent action is essential from international organisations. The time has come to see the United Nations reform in action. Enhanced cooperation and coordination are required among all actors in the multilateral system. The International Labour Organization (ILO) and the World Health Organization (WHO) are at the heart of the international guidance to manage this pandemic and identify short, medium and long-term sustainable solutions for individuals, communities, nations and regions.

eredeti cikk
2020. március 23. Tovább »

OECD: Supporting people and companies to deal with the Covid-19 virus
Options for an immediate employment and social-policy response
2020. március 20. Tovább »

COVID-19: Azonnali cselekvés, felelősségvállalás és szolidaritás szükséges a vállalkozások, a társadalom és a gazdaságunk védelmében!
A BusinessEurope, az európai gyáriparos szövetség állásfoglalása a társadalmunkat rendkívüli kihívás elé állító COVID-19 vonatkozásában.

eredeti cikk
2020. március 17. Tovább »

OECD: Covid-19 - SME policy responses
This note is developed by the OECD Centre for Entrepreneurship, SMEs, Regions and Cities (CFE). It examines how SMEs are likely to be affected by the current coronavirus epidemic, reports on early evidence and estimates about the impact, and provides a preliminary inventory of country responses to foster SME resilience.
2020. március 16. Tovább »

COVID-19: Commission sets out European coordinated response to counter the economic impact of the Coronavirus*
COVID-19 is a severe public health emergency for our citizens, societies and economies with infections in all Member States. It is also a major economic shock to the EU. The Commission therefore presents today an immediate response to mitigate the socio-economic impact of the COVID-19 outbreak, centred on a European coordinated response.
2020. március 13. Tovább »

Coronavirus: the world economy at risk
OECD Interim Economic Outlook


2020. március 2. Tovább »

Epidemiológiai helyzetértékelés
A Járványmatematikai projekt Epidemiológiai alprojekt munkatársai mellékelt prezentációjában a COVID 19 járvánnyal kapcsolatban kaphat részletes és aktuális információkat.
2020. szeptember 8. Tovább »

Negyedszer is Dr. Futó Péter lett az MGYOSZ elnöke
Megtartotta XXII. közgyűlését a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ), ahol a következő 4 évre megválasztották a Szövetség tisztségviselőit. Immár negyedszer lett az MGYOSZ elnöke Dr. Futó Péter, aki ezúttal is 4 évre kapta meg a jelenlévők egyhangú szavazatát. A Szövetség újraválasztott társelnökei Felcsuti Zsolt és Lakatos Péter. Az MGYOSZ főtitkára továbbra is Wimmer István.
A megválasztott tisztségviselők.
2020. július 29.
2020. július 29.

Negyedszer is Dr. Futó Péter lett az MGYOSZ elnöke


Európai Bizottság: Európai ütemterv a koronavírus megfékezésére irányuló intézkedések megszüntetésére
A koronavírus-világjárvány több ezer emberéletet követelt, és hatalmas nyomás alá helyezte az egészségügyi rendszereket. A Bizottság azonnali prioritása a vírus elleni küzdelem és a világjárvány társadalmi-gazdasági következményeinek enyhítése. Ugyanakkor előre kell tekintenünk annak érdekében, hogy a tagállamok fokozatosan feloldhassák a járvány megfékezésére irányuló intézkedéseiket, és az élénkítési szakaszba léphessenek, valamint hogy újjá tudjuk éleszteni társadalmainkat és a gazdaságot.
2020. április Tovább »

Covid-19: az MGYOSZ bértámogatásra vonatkozó javaslata
Az MGYOSZ aggodalommal figyeli a magyar gazdaság helyzetének alakulását, a vállalkozásoktól beérkező jelzéseket. Mindezek alapján támogatjuk a kormányzat eddigi, a leginkább érintett ágazatok helyzetének stabilizálására hozott döntéseit. A válságból való kilábalás hosszan elhúzódó és iparáganként különböző lesz. Az MGYOSZ a legfontosabbnak továbbra is a munkahelyek megőrzését tartja. Az erre fordított költségek hatékonyabbak, mint a munkanélküli ellátások kiadásai és megkönnyítik a válság utáni újrakezdést a kiélezett nemzetközi versenyben is.
2020. március 30. Tovább »

Bútorszövetség: A koronavírus faipari vállalatokra gyakorolt hatása
A Bútorszövetség március 20-án kiküldött kérdőívének március 23-ig beérkezett válaszai kiértékelésre kerültek és egyfajta iparági helyzetjelentésként szolgálhatnak. A dokumentumot március 24-én eljuttattuk az illetékes minisztériumokhoz, döntéshozókhoz.
2020. március 24. Tovább »

Covid-19: Az MGYOSZ javaslatai a gazdasági válság kezelésére
A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége hangsúlyozza, hogy a jelenlegi, súlyos válsághelyzet megköveteli az egész társadalom széleskörű és fegyelmezett összefogását. Mind az államnak, mind a munkáltatóknak és a munkavállalóknak arra kell törekednie, hogy a járvány megfékezése mellett biztosítsuk a lakosság ellátását és a vállalkozások életben maradását. Ilyenkor minden javaslat és minden intézkedés az egyének, a munkavállalók és a munkaadók, azaz valamennyi gazdasági szereplő érdekét kiegyensúlyozottan kell, szolgálja, és ezt az MGYOSZ maximálisan igyekszik figyelembe venni. Fontosnak tartjuk, hogy a kormányzati intézkedések az igazságosság és a méltányosság, a normativitás és a szociális érzékenység megfelelő elegyét alkossák, tudván azt, hogy ezek egymással ellentétes elvárásokat jelentenek. Átláthatóan meg kell különböztetni az állampolgárok (akár mint munkavállalók), a vállalkozások, mint jogi személyek és a munkahelyek, mint a jövőbeni piaci igények kielégítésére alkalmas potenciálok megsegítésének módozatait és az ezt szolgáló forrásokat.
2020. március 23. Tovább »

OECD: Emergency tax policy responses to the Covid-19 pandemic
Limiting damage to productive potential and protecting the vulnerable
2020. március 20. Tovább »

BusinessEurope's overview on national measures taken by governments to react to the economic consequences of the COVID-19 spread in Europe
This is an overview of measures based on input from members and research by BusinessEurope. This is a living document that will be regularly updated.
2020. március 17. Tovább »

European Union Intellectual Property Office Decision concerning of the extension of time limits
"...all timelimits expiring between 9 March 2020 and 30 April 2020 inclusive that affect all parties in proceedings before the Office are extended until 1 May 2020."
2020. március 16. Tovább »

BusinessEurope's overview on national measures taken by governments to react to the economic consequences of the COVID-19 spread in Europe
This is an overview of measures based on input from members and research by BusinessEurope. This is a living document that will be regularly updated.
2020. március 12. Tovább »

A járványügyi készültség időszakában irányadó utazási korlátozások
Dr. Gömbös Sándor r. dandártábornok, az ORFK Hivatalának vezetője mellékelt prezentációjában a Covid-19 járvánnyal kapcsolatos, magyarországi utazási korlátozások részleteiről tájékozódhat.
2020. szeptember 8. Tovább »

A gazdaságvédelmi akcióterv intézkedéseinek alkalmazása a veszélyhelyzet megszűnése után
Röviden ismertetjük, hogy a veszélyhelyzet megszüntetését követően a gazdaságvédelmi akcióterv elemei meddig vannak érvényben, illetve hogy az egyes intézkedések továbbra is alkalmazhatóak lesznek-e.
2020. július 8. Tovább »

Covid-19: Az MGYOSZ javaslata a 105/2020 (IV.10) kormányrendelethez (munkabér-támogatás)
Az MGYOSZ örömmel nyugtázza, hogy megjelent a csökkentett munkaidős foglalkoztatás támogatásáról szóló kormányrendelet és az előzetesen tervezetthez képest lényegesen korábban, április 16-án életbe lép.

A vállalkozások életben tartásához és ezzel a munkahelyek megmentéséhez elengedhetetlen ez a konstrukció. Ugyanakkor a rendelet részleteinek áttanulmányozása után úgy látjuk, hogy az számos olyan megszorító feltételt és kötelezettséget tartalmaz a vállalkozás számára, amelyek a jelenlegi, bizonytalan feltételek között az érintett vállalkozások számára felelősséggel nem vállalhatók, így sokan nem tudnak élni ezzel a lehetőséggel, ami munkahelyek százezreinek felesleges elvesztéséhez vezet.
2020. április 14. Tovább »

MGYOSZ: Javaslat az éves beszámoló és közgyűlés lebonyolításának elhalasztására
A járvány miatt kialakult helyzetben a gazdasági társaságoknál, illetve más beszámolásra kötelezett szervezetnél sem személyesen, sem egyéb úton nem lesz lehetséges az éves beszámoló és mérlegelfogadó taggyűlések határidőben történő lebonyolítása.
Ezért a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége javasolja a kormánynak, hogy fontolja meg ezen esetekben a május 31-i határidő elhalasztásának lehetőségét.
2020. március 26. Tovább »

BusinessEurope's overview on national measures taken by governments to react to the economic consequences of the COVID-19 spread in Europe
This is an overview of measures based on input from members and research by BusinessEurope. This is a living document that will be regularly updated.
2020. március 24. Tovább »

Commission presents practical guidance to ensure continuous flow of goods across EU via green lanes
The Commission issued new practical advice on how to implement its Guidelines for border management, in order to keep freight moving across the EU during the current pandemic. The aim is to ensure that goods cross the border in under 15 minutes, that lanes are opened for transport of all goods, that national government restrictions on transport be suspended, and that administrative procedures are reduced for transport workers of all nationalities.
2020. március 23. Tovább »

COVID-19: Commission provides guidance on EU passenger rights
In our efforts to mitigate the economic impacts of the COVID-19 pandemic, the Commission has today published guidelines to ensure EU passenger rights are applied in a coherent manner across the EU.
2020. március 18. Tovább »

OECD - Tax administration responses to Covid-19: support for taxpayers
The Covid-19 emergency will affect the lives of many people around the globe. There are a number of ways that governments and tax administrations can ease burdens on taxpayers and support businesses and individuals with cash-flow problems or with difficulties in meeting tax reporting or payment bligations. The suggestions below are not recommendations but are intended to assist administrations globally in their consideration of appropriate measures in their own national contexts to help taxpayers during this difficult period. Not all of these possibilities will be currently available to all tax administrations and may need legislative changes.
2020. március 16. Tovább »

Az európai szociális partnerek (ETUC, BusinessEurope, CEEP, SMEUnited) közös üzenete a COVID-19 okozta vészhelyzetre
"Európának felelősségvállalást, szolidaritást és hatékonyságot kell mutatnia a vészhelyzettel való szembenézésben, hogy megvédje minden érintett állampolgárát, munkavállalóját és vállalatát."
2020. március 16. Tovább »

Bankszövetségi ajánlások járványveszély és járványhelyzet kezelésére a pénzügyi intézmények és a kapcsolódó, kiemelt jelentőségű gazdasági szolgáltatók számára
A Magyar Bankszövetség és a partner intézmények átérezve a gazdasági és társadalmi felelősségvállalásból fakadó feladataikat, valamint szoros figyelemmel követve a Központi Operatív Törzs döntéseit, az „Ajánlások” kidolgozásával kívánják elősegíteni, hogy a különböző szolgáltatást végző vállalkozások egységesen, összehangoltan és magas szinten készüljenek fel a lehetséges járványhelyzetekre. Ezzel támogatva, hogy ügyfeleik és a társadalom tudatosan, a túlreagálások elkerülésével és mindig az adott járvány sajátosságaira tekintettel vegyenek részt a helyzet eredményes kezelésében.
2020. március 9. Tovább »

1 2 3 4 5 6 Összes
MGYOSZ információ
Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége honlapja
MGYOSZ székhelye:
    1054 Budapest, Széchenyi rakpart 3.
Tel: +36-1-474-2041
Fax: +36-1-474-2065
Felelős kiadó:
Wimmer István, az MGYOSZ főtitkára.
Szerkesztő bizottság:
Dr. Futó Péter / elnök,
Wimmer István / főtitkár,
Kelemen Géza / alelnök.

A tudás alapú, innovatív társadalom szakképzésének stratégiája

A cél a fiatalok felkészítése a XXI. század kihívásaira és az életen át tartó tanulásra. Cikkünk itt olvasható.
A stratégiát: linken, a prezentációt a linken érhetik el.