COVID-19 (koronavírus) hírek, információk

2020. március 23.
Covid-19: Az MGYOSZ javaslatai a gazdasági válság kezelésére
A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége hangsúlyozza, hogy a jelenlegi, súlyos válsághelyzet megköveteli az egész társadalom széleskörű és fegyelmezett összefogását. Mind az államnak, mind a munkáltatóknak és a munkavállalóknak arra kell törekednie, hogy a járvány megfékezése mellett biztosítsuk a lakosság ellátását és a vállalkozások életben maradását. Ilyenkor minden javaslat és minden intézkedés az egyének, a munkavállalók és a munkaadók, azaz valamennyi gazdasági szereplő érdekét kiegyensúlyozottan kell, szolgálja, és ezt az MGYOSZ maximálisan igyekszik figyelembe venni. Fontosnak tartjuk, hogy a kormányzati intézkedések az igazságosság és a méltányosság, a normativitás és a szociális érzékenység megfelelő elegyét alkossák, tudván azt, hogy ezek egymással ellentétes elvárásokat jelentenek. Átláthatóan meg kell különböztetni az állampolgárok (akár mint munkavállalók), a vállalkozások, mint jogi személyek és a munkahelyek, mint a jövőbeni piaci igények kielégítésére alkalmas potenciálok megsegítésének módozatait és az ezt szolgáló forrásokat.

2020. március 30.
Covid-19: az MGYOSZ bértámogatásra vonatkozó javaslata
Az MGYOSZ aggodalommal figyeli a magyar gazdaság helyzetének alakulását, a vállalkozásoktól beérkező jelzéseket. Mindezek alapján támogatjuk a kormányzat eddigi, a leginkább érintett ágazatok helyzetének stabilizálására hozott döntéseit. A válságból való kilábalás hosszan elhúzódó és iparáganként különböző lesz. Az MGYOSZ a legfontosabbnak továbbra is a munkahelyek megőrzését tartja. Az erre fordított költségek hatékonyabbak, mint a munkanélküli ellátások kiadásai és megkönnyítik a válság utáni újrakezdést a kiélezett nemzetközi versenyben is.
2020. március 26.
MGYOSZ: Javaslat az éves beszámoló és közgyűlés lebonyolításának elhalasztására
A járvány miatt kialakult helyzetben a gazdasági társaságoknál, illetve más beszámolásra kötelezett szervezetnél sem személyesen, sem egyéb úton nem lesz lehetséges az éves beszámoló és mérlegelfogadó taggyűlések határidőben történő lebonyolítása.
Ezért a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége javasolja a kormánynak, hogy fontolja meg ezen esetekben a május 31-i határidő elhalasztásának lehetőségét.
2020. március 24.
BusinessEurope's overview on national measures taken by governments to react to the economic consequences of the COVID-19 spread in Europe
This is an overview of measures based on input from members and research by BusinessEurope. This is a living document that will be regularly updated.
2020. március 23.
IOE - ITUC: Joint Statement on COVID-19
COVID-19 is threatening the health and the livelihoods of workers and employers globally. It is not a local but a worldwide challenge, requiring a global response. Urgent action is essential from international organisations. The time has come to see the United Nations reform in action. Enhanced cooperation and coordination are required among all actors in the multilateral system. The International Labour Organization (ILO) and the World Health Organization (WHO) are at the heart of the international guidance to manage this pandemic and identify short, medium and long-term sustainable solutions for individuals, communities, nations and regions.

eredeti cikk
2020. március 23.
Commission presents practical guidance to ensure continuous flow of goods across EU via green lanes
The Commission issued new practical advice on how to implement its Guidelines for border management, in order to keep freight moving across the EU during the current pandemic. The aim is to ensure that goods cross the border in under 15 minutes, that lanes are opened for transport of all goods, that national government restrictions on transport be suspended, and that administrative procedures are reduced for transport workers of all nationalities.
2020. március 20.
OECD: Supporting people and companies to deal with the Covid-19 virus
Options for an immediate employment and social-policy response
2020. március 20.
OECD: Emergency tax policy responses to the Covid-19 pandemic
Limiting damage to productive potential and protecting the vulnerable
2020. március 18.
COVID-19: Commission provides guidance on EU passenger rights
In our efforts to mitigate the economic impacts of the COVID-19 pandemic, the Commission has today published guidelines to ensure EU passenger rights are applied in a coherent manner across the EU.
2020. március 17.
COVID-19: Azonnali cselekvés, felelősségvállalás és szolidaritás szükséges a vállalkozások, a társadalom és a gazdaságunk védelmében!
A BusinessEurope, az európai gyáriparos szövetség állásfoglalása a társadalmunkat rendkívüli kihívás elé állító COVID-19 vonatkozásában.

eredeti cikk
2020. március 17.
BusinessEurope's overview on national measures taken by governments to react to the economic consequences of the COVID-19 spread in Europe
This is an overview of measures based on input from members and research by BusinessEurope. This is a living document that will be regularly updated.
2020. március 16.
OECD - Tax administration responses to Covid-19: support for taxpayers
The Covid-19 emergency will affect the lives of many people around the globe. There are a number of ways that governments and tax administrations can ease burdens on taxpayers and support businesses and individuals with cash-flow problems or with difficulties in meeting tax reporting or payment obligations. The suggestions below are not recommendations but are intended to assist administrations globally in their consideration of appropriate measures in their own national contexts to help taxpayers during this difficult period. Not all of these possibilities will be currently available to all tax administrations and may need legislative changes.
2020. március 16.
OECD: Covid-19 - SME policy responses
This note is developed by the OECD Centre for Entrepreneurship, SMEs, Regions and Cities (CFE). It examines how SMEs are likely to be affected by the current coronavirus epidemic, reports on early evidence and estimates about the impact, and provides a preliminary inventory of country responses to foster SME resilience.
2020. március 16.
European Union Intellectual Property Office Decision concerning of the extension of time limits
"...all timelimits expiring between 9 March 2020 and 30 April 2020 inclusive that affect all parties in proceedings before the Office are extended until 1 May 2020."
2020. március 16.
Az európai szociális partnerek (ETUC, BusinessEurope, CEEP, SMEUnited) közös üzenete a COVID-19 okozta vészhelyzetre
"Európának felelősségvállalást, szolidaritást és hatékonyságot kell mutatnia a vészhelyzettel való szembenézésben, hogy megvédje minden érintett állampolgárát, munkavállalóját és vállalatát."
2020. március 13.
COVID-19: Commission sets out European coordinated response to counter the economic impact of the Coronavirus*
COVID-19 is a severe public health emergency for our citizens, societies and economies with infections in all Member States. It is also a major economic shock to the EU. The Commission therefore presents today an immediate response to mitigate the socio-economic impact of the COVID-19 outbreak, centred on a European coordinated response.
2020. március 12.
BusinessEurope's overview on national measures taken by governments to react to the economic consequences of the COVID-19 spread in Europe
This is an overview of measures based on input from members and research by BusinessEurope. This is a living document that will be regularly updated.
2020. március 9.
Bankszövetségi ajánlások járványveszély és járványhelyzet kezelésére a pénzügyi intézmények és a kapcsolódó, kiemelt jelentőségű gazdasági szolgáltatók számára
A Magyar Bankszövetség és a partner intézmények átérezve a gazdasági és társadalmi felelősségvállalásból fakadó feladataikat, valamint szoros figyelemmel követve a Központi Operatív Törzs döntéseit, az „Ajánlások” kidolgozásával kívánják elősegíteni, hogy a különböző szolgáltatást végző vállalkozások egységesen, összehangoltan és magas szinten készüljenek fel a lehetséges járványhelyzetekre. Ezzel támogatva, hogy ügyfeleik és a társadalom tudatosan, a túlreagálások elkerülésével és mindig az adott járvány sajátosságaira tekintettel vegyenek részt a helyzet eredményes kezelésében.
2020. március 2.
Coronavirus: the world economy at risk
OECD Interim Economic Outlook


MGYOSZ információ
Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége honlapja
MGYOSZ székhelye:
    1054 Budapest, Széchenyi rakpart 3.
Tel: +36-1-474-2041
Fax: +36-1-474-2065
Felelős kiadó:
Wimmer István, az MGYOSZ főtitkára.
Szerkesztő bizottság:
Dr. Futó Péter / elnök,
Wimmer István / főtitkár,
Kelemen Géza / alelnök.

A tudás alapú, innovatív társadalom szakképzésének stratégiája

A cél a fiatalok felkészítése a XXI. század kihívásaira és az életen át tartó tanulásra. Cikkünk itt olvasható.
A stratégiát: linken, a prezentációt a linken érhetik el.